Nøklevann på sjøen – Sjøbasen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Retningslinjer

NRPK’s medlemmer som har «Våttkort grunnkurs hav», kan bruke kajakkene som er på Sjøbasen. Kravet om Våttkort-kurs er absolutt og av sikkerhetsmessig grunner (se HMS). Det er ikke anledning til å ta med seg gjester ut fra Sjøbasen.

Kajakker og utstyr kan brukes på egne turer, kurs og gruppeturer med Sjøbasen som utgangspunkt.

Kajakkene og annet utstyr på Sjøbasen kan kun benyttes av NRPK’s medlemmer som har «Våttkort grunnkurs hav». Kravet om Våttkort-kurs er absolutt og av sikkerhetsmessig grunner (se HMS). Det er ikke anledning til å ta med seg gjester ut fra Sjøbasen.

Båtene og annet utstyr skal kun brukes med sjøbasen som utgangspunkt og kan maksimalt bookes for to påfølgende dager, mao er det mulig å dra på overnattingstur med en overnatting. Info om overnatting må logges i permen og bookingsystemet.

Kajakkene skal være tilgjengelige på Sjøbasen når klubben har kurs, «Rull og Tull» og fellesturer.

Bruk utover dette tillates normalt ikke, og skal avklares på forhånd med kontaktpersonene på Sjøbasen eller styret@nrpk.no.

Lån av kajakken skal reserveres i bookingsystemet (se nedenfor) samt loggføres i loggpermen (inne i huset)

 • Før du går inn i hytta  du sprite hendene godt!
 • Alt av vaskeutstyr finnes i kassa ute ved utsettingsplassen.
 • MAX 1 inne i hytta av gangen.

Kun hente/ levere åre og logge båt ut og inn. Skifte ute!!

 • Klubben sine vester og spruttrekk kan ikke benyttes, ta med eget hjemmefra. (Private ting kan ikke lagres i hytta)
 • Vaske båt og åre med godt såpevann etter bruk (sjøvann og såpe i bøtte). Kluten er engangs. Bærehåndtak vaskes etter plassering i stativet.
 • Alle kodelåser vaskes over etter bruk.
 • Du tar med din egen søppel hjem.(små søppelposer til avfall i kassa om du trenger)

Hvis alle tar hensyn, vil vi holde oss friske og kunne holde basen åpen i sommer.

Bruk av utstyr

På Sjøbasen har vi  18 havkajakker av type Boral Baffin P1, P2 og P3, Valley Sirona og Valley Nordkapp, 5 grønnlands-/rullekajakker av type Rebel Ilaga, Greenland T og Naja, 2 Surfski Epic V7 og to SUP-brett.

Det fins også padlevester, årer, spruttrekk, taue- og kasteliner, åreposer, lensepumper, svamper m.m.

Gjøres her på nettsiden: Registrer deg som bruker om du ikke har gjort det, og velg «Kajakkbooking».  Velg ønsket båt, tast inn nødvendige opplysninger, og en epost-bekreftelse på valgt båt, tidsrom samt kode til låsene kommer i retur.

Det ligger loggperm i huset. Lån av kajakk skal registreres i permen. Notér eventuelle avvik, f.eks. feil på ror, lekkasjer eller liknende.

NB! Rebel kajakkene har egen kode. Denne oppgis etter sikkerhetsklarering ved Sjøbasansvarlig.

Nøkkelboks med nøkkel er plassert nede til venstre ved inngangsdøra. Plastdekselet vippes ned, det tastes en 4-sifret kode, og lokket kan åpnes. For lukking tastes koden på nytt, og lokket og plastdekselet lukkes.

Koden får du i e-posten du mottar fra bookingsystemet.

OBS! Dersom en uforvarende trykker på feil tast, blir denne en del av koden, og lokket låses ikke opp. For å “nullstille”, dra knappen i midten nederst nedover, og tast koden på nytt. 

Kajakkene er låst med wirelås med kode.

 1. Kajakkene SKAL plasseres i stativet på merket plass med skeggen vendt mot huset.
 2. Åpne låsen ved å vri til riktig kode og lås opp.
 3. Etter at kajakken er løftet ut, tre låse-endene gjennom løkka, lås låsen ved å vri om på koden.
 4. Når kajakken låses, pass på at wiren er en ekstra gang rundt stativt, slik at wireslyngen blir så stram at slyngen ikke kan tas av kajakken uten å låse opp låsen. For Sirona må låsewiren en ekstra gang rundt kajakken. På Surf-skiene tres låsewiren gjennom metallhåndtaket (ved setet)

Kajakken kan dras halvveis over kanten der trebjelken ligger, til høyre for badetrappa, og tilsvarende opp igjen. Utsetting og opptak av kajakken kan dermed håndteres av en person, selv om det er en fordel å være to.  Det er laget en kajakksklie, se bilde, som forenkler utsetting og opptak.

 • Senkekjølen må tas inn før kajakken tas opp
 • Surfski og SUP har fast kjøl. Disse må dras opp vendt på siden slik at kjølen går klar av sklia og kantbjelke.

Sand og lignende vaskes med svamp. Husk å vaske lasterom og sitteåpning. Bøtter og svamper finnes i huset. Dras det mye skitt inn i huset, setter vi pris på om vaskekost/feiekost brukes innendørs.

Padlevester henges tilbake på krokene sine. Annet vått utstyr (spruttrekk, åreposer etc) henges på badet der det er sluk. Taueliner tas ut av posen og henges på sine faste kroken. Utstyr som ikke er vått henges/legges tilbake på sine faste plasser.

NB! Spruttrekk til Rebel kajakkene henges på egne ‘kroker’ i åre-rommet, tørre som våte

Sikkerhet og praktisk info

 1. Padlevest skal brukes. Gjør vesten til en selvfølgelig del av bekledningen.
 2. Vær synlig, men ikke stol på at du blir sett. Bruk farger som synes. Vær likevel oppmerksom og opptre defensivt. Det nytter lite å ha rett om man ikke blir sett.
 3. Vær bevisst egne ferdigheter. Bruk padlestigen. Denne gir enkle regler for hva man bør tillate seg på et gitt nivå. Likevel, du må selv vite hva akkurat du kan mestre. Si alltid i fra om du nærmer deg en grense.
 4. Les værmeldingen. Respekter vær og farvann. Man er utsatt i en kajakk, og man blir liten når det blåser opp. Kulde og motvind kan tappe krefter. Værmeldingen stemmer ikke alltid, men den er et godt utgangspunkt.
 5. Kle deg etter vanntemperaturen. Spør deg selv hva konsekvensen blir om du havner i vannet eller om du må padle med våte klær. Kle deg etter det.
 6. Vær godt rustet, selv på korte turer. Ha alltid med redningsutstyr som pumpe og årepose. Ta med deg litt ekstra klær og mat i en vanntett pose. Resten avhenger av turen du skal på.
 7. Informer andre om turplanene. Gjør det til en vane å fortelle andre hvor du drar og hvilken tidsramme du har. Unngå deres bekymring ved å holde deg til planen.
 8. Vær sosial. Hold oversikt og pass på alle. Det er tryggest å padle sammen med andre. Sjekk regelmessig at alle er med. Se etter tegn til tretthet eller nedkjøling. Si selv i fra om du blir usikker, trett eller kald.
 9. Hjelp til med å holde gruppen samlet. Hold deg nær nok gruppen til å kunne kommunisere. Vær lojal mot turleder og utnevnte hjelpere.
 10. Vær et forbilde. Jo mer erfaring du har jo viktigere er det å være et godt eksempel. Det nytter lite med regler om ikke gode forbilder viser hvordan de følges i praksis.

Oslo Kajakklubb har sammen med Padleforbundet utarbeidet en HMS-håndbok om sikkerhet for kajakkpadling på sjøen. Denne er tilgjengelig her.

Kart
Direktelenke til kart: https://goo.gl/maps/2tKQpL3jtb62

Adkomst med bil
For de som kommer med bil så er det gateparkering i Skrenten, som er veien mellom Shell på Nedre Bekkelaget og Padda.
https://goo.gl/maps/VYW73o4izxr

Det kan også parkeres på denne offentlige parkeringen rett sør for Shellstasjonen: https://goo.gl/maps/68wiG2YS61T2

Adkomst med buss
Hvis du reiser kollektivt så er det busstopp like i nærheten på Mosseveien. Stoppet heter Ulvøybrua.
https://goo.gl/maps/9zrASf3n1nR2

Adkomst med sykkel
Det er sykkelvei som går rett forbi porten til huset i Mosseveien. Sykler kan bæres ned trappen ned til området der vi har båtene.

Kart som viser toaletter på øyene